TIEŠRAIDE: Saeima vēl jauno Valsts prezidentu

Kadrs no video

Šodien Saeimā norisinās Valsts prezidenta vēlēšanas: koalīcijas deputāti pieteikuši Eiropas Savienības Tiesas tiesneša Egila Levita kandidatūru, Zaļo un zemnieku savienība prezidenta amatam izvirzījusi tiesībsarga Jura Jansona kandidatūru, bet daži “KPV LV” iekšējās opozīcijas deputāti – parlamentārieti Didzi Šmitu (KPV LV).

Vai un kurš no trim kandidātiem iznāks no parlamenta kā Latvijas Valsts prezidents?

Šodien visas dienas garumā sekosim līdzi notikumiem Saeimā un vērtēsim balsojuma rezultātus kopā!

Latvija vēl nav gatava tautas vēlētam Valsts prezidentam, šodien debatēs Saeimā pauda partijas “KPV LV” līdzpriekšsēdētājs, parlamenta deputāts Artuss Kaimiņš.

Kaimiņš savu nostāju skaidroja ar to, ka tikko notikušajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās sabiedrības atbalstu guva politiķi Nils Ušakovs (S) un Andris Ameriks (S/GKR).

Politiķis akcentēja, ka šodien notiek atklātas Valsts prezidenta vēlēšanas un beidzot nebūs tā, ka Ušakovs ierodoties Saeimā, lai “sakārtotu” Valsts prezidenta vēlēšanu rezultātu. Sēdē no atsevišķiem deputātiem izskanēja iebildumi pret šo izteikumu.

Runas noslēgumā Kaimiņš novēlēja izturību Valsts prezidenta amata kandidātam Eiropas Savienības Tiesas tiesas tiesnesim Egilam Levitam. Politiķis jau iepriekš paudis atbalstu Levita kandidatūrai.

Atklātais balsojums par Valsts prezidentu rada bažas par koalīcijas balsojumu pēc partiju disciplīnas nevis sirdsapziņas, šodien Valsts prezidenta vēlēšanu debatēs parlamentā sacīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) vadītājs Armands Krauze.

Krauze uzsvēra, ka šodien deputātiem jāpieņem ļoti nozīmīgs lēmums, turklāt pirmo reizi balsojums par Valsts prezidentu būs atklāts, kas uzliek papildu atbildību. “Tas rada arī bažas, vai tiešām koalīcija balsos pēc labākās sirdsapziņas. Vai tiešām partijas disciplīna būs stiprāka par sirdsapziņu,” retoriski vaicāja Krauze.

ZZS Valsts prezidenta amatam izvēlējās tiesībsargu Juri Jansonu. “Uzskatām, ka šis kandidāts ir spējīgs pārstāvēt ikvienu Latvijas iedzīvotāju, par ko liecina viņa līdzšinējais darbs. Jansonam izdevies tiesībsarga institūciju pacelt jaunā kapacitātē, valsts institūcijās aktualizējot dažādus ļoti aktuālus jautājumus,” teica Krauze.

Valsts prezidentam ir jābūt cilvēkam, kam prezidenta kurpes der uzreiz, nevis tajās vēl laiku jāieaug, šodien Valsts prezidenta vēlēšanu debatēs parlamentā sacīja partiju apvienības “Attīstībai/Par!” (AP) līderis Daniels Pavļuts.

Pavļuts uzsvēra, ka šajās Valsts prezidenta vēlēšanās mums ir bijis kvalitatīvākais kandidātu izvēles un izvērtēšanas process, kāds pastāvējis Latvijā. Ne tikai politiķiem, bet arī medijiem un sabiedrībai bija iespēja izvērtēt kandidātus. Tāpat svarīgi, ka šodien notiks valsts vadītāja atklātas vēlēšanas, kas garantē atbildīgu politisko partiju balsojumu bez paslēpēm un plecu raustīšanas.

“Šodien bieži kā prezidenta darbības mērs izskan: “ka tik nebūtu jākaunas”. Tā nevajadzētu būt. Prezidentam būtu jābūt cilvēkam, kura rīcības var izprast un cienīt,” teica Pavļuts.

Valsts prezidenta izraudzīšanās atgādina vēlēšanas Krievijā, kur ir viens kandidāts, bet pārējie pilda statista lomu, šodien Valsts prezidenta vēlēšanu debatēs parlamentā sacīja pie frakcijām nepiederošais deputāts Aldis Gobzems.

Gobzems savā runā atskatījās bērnībā, atgādinot 1.maija demonstrācijas PSRS laikos. “Šodien ir ļoti žēl, ka visi amata kandidāti tiek nostādīti laika posmā, kas atgādina manu bērnību, kad par valsts vadītāju vēlēja noteiktus cilvēkus. Vai atgādina to, kā Valsts prezidentu vēlē Krievijā, kad ir viens kandidāts, bet pārējie – statisti,” teica Gobzems.

Gobzems uzsvēra, ka Latvijas prezidentam jābūt nevis koalīcijas, bet tautas prezidentam, kam būtu jābūt vienam no parlamenta un prezidenta uzdevumiem.

Pievienot komentāru